Historie Board Track Racing - 1.část
09.02.2014

Bylo to v roce 1958 o vánocích, kdy jsem pod slavnostně vyzdobeným stromečkem našel knihu - Dědeček automobile od Adolfa Branalda. V těch dobách byla takováto kniha vzácností, knihy nebyly tak běžně v prodeji v takovém množství jako dnes. Vůně domácího cukroví a té prosté vánoční pohody byla kulisou mého prvního seznámení se se světem motorismu, se samými počátky motorismu u nás v Čechách.

Bylo to v roce 1958 o vánocích, kdy jsem pod slavnostně vyzdobeným stromečkem našel knihu - Dědeček automobile od Adolfa Branalda. V těch dobách byla takováto kniha vzácností, knihy nebyly tak běžně v prodeji v takovém množství jako dnes. Vůně domácího cukroví a té prosté vánoční pohody byla kulisou mého prvního seznámení se se světem motorismu, se samými počátky motorismu u nás v Čechách a byl jsem tehdy patřičně hrdý na to že to byl náš jezdec – Vondřich , který pobil Demestera tak jako Jiřík toho draka. S rozšířenými zorničkami jsem pod peřinou při baterce , aby máma nevěděla, hltal jednu stránku za druhou  a poté pod velkou  “duchnou” , kdy na stropě vykresloval stále stejný, mihotající a třepotající se odraz rozpálených bufajících kamen , jsem začal snít svůj nekonečný životní sen o starých zašlých časech motorismu, o mužích , kteří neváhali pro svůj sen položit i tu největší oběť– svůj život.

Jak šel život , tak jsem stále vice a vice zjišťoval, že sen , který jsem snil  se dá splnit, tedy přetvořit jej do reality v duchu hesla –Proč by to nešlo…. Není k tomu třeba mnoho a ingredience nejsou zas tak nedosažitelné. Chce to jen ve správném místě a správném čase najít partu chlapů, kteří také sní podobný sen a pak se dílo podaří. Najednou to nejsou jen sny , je to skutečnost a vy usedáte na prskající mašinu, lehce probrbláte a zaplynujete, kouknete jak pomalu v rytmu motoru a jeho výdechu ukapává olej na ta správná místa, zkušeným okem přehlédnete soupeře po pravé straně i po levé straně a zvednete ruku na znamení, že jste  v cajku.

Pak jen otevřená dráha a vítr kolem vás, svíráte pevně řídítka a v té chvíli se najednou sen mění ve skutečnost , pobijete Demestera, pobijete další a jedete jen za svým snem…a dáte ho.

Nejdříve se ale malinko porozhlédneme po nějaké té historii , abychom věděli do čeho vlastně jdeme. V tom našem malém světě můžeme povětšinou poměřovat Evropu a Ameriku a protože stará Amerika je dáma, dáme jí přednost , vždyť jsme “gentlemani” a bylo by to jistě  “pumprdentlich” kdybychom tak neučinili. Tak mne napadá víte co je to pumprdentlich?

 

František Sladký



Home
Aktuality

Články

Certifikáty

BTR

Galerie

Ochrana osobních údajů

Kontakty

BROOKDALE s.r.o.
Hanychovská 328/10
460 07 Liberec III – Jeřáb

www.brookdale.cz

Copyright © BROOKDALE s.r.o.,

All rights reserved

 

Vyhotoveno společností 5Q.