Historie Board Track Racing - 3.část
11.02.2014

Velké množství dílniček rozsetých po celé Americe je dobrým podhoubím pro vznik mnoha dalších strojů, kdy z jednoho dne na druhý vznikaly a zanikaly různé značky, různé koncepce, různé technické detaily, které  se ujaly a nebo neujaly, která zaujaly a nebo zapadly v zapomenutí třeba proto, že pro ně ještě nepřišla doba.

Velké množství dílniček rozsetých po celé Americe je dobrým podhoubím pro vznik mnoha dalších strojů, kdy z jednoho dne na druhý vznikaly a zanikaly různé značky, různé koncepce, různé technické detaily, které  se ujaly a nebo neujaly, která zaujaly a nebo zapadly v zapomenutí třeba proto, že pro ně ještě nepřišla doba. V roce 1901  podnikatel George Hendee a nadaný konstruktér Oscar Hamilton  bok po boku zakládají a budují  výrobu motocyklu pro veřejnost, což se jim daří, a i na sportovním poli, díky souhrnu celého technického řešení konstrukce a užitné hodnoty, nemají stroje pražádnou konkurenci.

Vzniká tak slavná značka Indian.

Stroje jsou postupně stále lepší a lepší a začínají udávat tón v závodění , umisťují se na předních místech a profesionální jezdci je žádají a následně  výrobci styl a stavbu strojů napodobují. Společnost  má značnou publicitu a s tím spojený i prodej a zvyšování  vlastní výroby strojů.

Společnost i přes vzrůstající zájem veřejnosti o sportovní motocykl se věnuje převážně komerčním , standartním typům strojů a prodeji strojů pro širokou veřejnost.
Byl to rok 1908  kdy se v katalogu fy  INDIAN  objevuje výrobní model výhradně určený pro závodění. V roce 1907 byl ve výrobě krom jednoválce i nově připravovaný dvouválec do V. A tak  vznikl stroj  jehož základem je jednoválec, či dvouválec, který má na horní rámové trubce přidělanou nádrž ve tvaru torpédo. Sedlo je na sedlové trubce umístěno tak, že závodník je donucen usadit se do polohy krčící s natažením se přes nádrž, tedy pozici “závodní”. Tento typ byl výhradně určen pro závodění na závodech a nejen pro to byl přímo určen i k vítězstvím na těchto tratích.

P.S.
Prosím ctěné čtenáře nekamenujte mne. Jak jsem předeslal na počátku - jedná se o snění ,  snění nejprve dětská, potom  jinošská, pokračující chlapská a nastávající  -   inu -  „ stařecká „   je ošklivé slovo  -  pro tato snění a plnění si svého snu , je změním  na – život přece začíná po šedesátce -  v dobrém prostředí a partě stejně smýšlejících a snících chlapů…..

 

František Sladký



Home
Aktuality

Články

Certifikáty

BTR

Galerie

Ochrana osobních údajů

Kontakty

BROOKDALE s.r.o.
Hanychovská 328/10
460 07 Liberec III – Jeřáb

www.brookdale.cz

Copyright © BROOKDALE s.r.o.,

All rights reserved

 

Vyhotoveno společností 5Q.